NVIDIA va lansa in curand paca video RTX 3080 Ti

NVIDIA-RTX3080Ti-SAMPLE-scaled.jpg

Initial peste tot se zvonea ca în Aprilie cei de la NVIDIA vor lansa oficial cea mai noua placa video a lor, NVIDIA RTX 3080 TI, însă Aprile a trecut și placa nu a apărut, termenul devansandu-se pentru 26 Mai. Acum ce sa spun despre noua data estimata pentru lansare, poate să fie veridica sau nu. Dacă ar fi sa țin cont de faptul ca circula zvonuri conform cărora anumite depozite încep sa își facă stocuri de placi video MSI GeFOrce RTX 3080 TI, atunci clar NVIDIA ar trebui sa prezinte oficial noua placa video undeva în Mai. Pe de alta parte, datorită crizei globale de cipuri, este posibil ca NVIDIA sa nu fi asamblat suficiente placi video pentru a putea satisface stocurile estimate. Și nu cred ca ar putea lansa o placa video noua și extrem de asteptata neputând sa satisfaca cererea. Rămâne de văzut.

Oficial nimeni nu spune nimic despre specificatiile lui NVIDIA RTX 3080 TI, însă de fiecare data apar scurgeri de informații pe canale neoficiale. Conform informațiilor neoficiale placa video va avea o memorie grafica de 12 GB GDDR6, similara cu modelul RTX 3060 și la jumătate fata de actualul flagship – NVIDIA RTX 3090. Pare puțin ciudat sa nu vedem măcar un 16 GB GDDR6 pe noua placa video, însă exista un motiv întemeiat pentru care s-ar putea să fie așa, și o să îl prezint la finalul articolului.

Procesorul grafic se pare ca va fi din aceeași familie cu cel al lui RTX 3090, și anume GA102, însă aici vom vedea un mic downgrade (se pare ca vor fi 10.240 de nuclee CUDA și frecventa de lucru va fi de 1665 MHz fata de 1695 MHz ai lui RTX 3090).

S-ar parea ca NVIDIA RTX 3080 se vrea a fi fratele mai mic al lui RTX 3090 judecand după specificatii (de aici și 12 GB RAM în loc de 16 GB RAM), încercând astfel să se incadreze într-un preț ceva mai redus. Dar chiar dacă ar fi așa, nu văd nici o problemă. Pana la urma la specificatiile estimate placa video ar trebui să se comporte mai mult decât exemplar pe orice fel de aplicație contemporana având detaliile setate pe maxim.

La întrebarea cât o să coste NVIDIA RTX 3080 TI nu pot sa dau un răspuns concret, însă estimez ca prețul va fi situat undeva intre 10.000 și 12.000 de lei dacă specificatiile de mai sus sunt identice cu cele din momentul lansării, ținand cont de faptul ca în momentul de fata cel mai ieftin RTX 3080 fără TI se vinde cu 9.000 RON pe Emag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *