Cand apare iPhone 13 si ce specificatii va avea ?

Despre iPhone 13 – când apare și ce specificatii va avea?

Încă nu se știe un interval de timp în care va fi lansat noul iPhone 13, însă personal banuiesc ca în proportie de 90% îl vom vedea anul acesta, și în proportie de 70% în luna Septembrie. În ultimul deceniu cei de la Apple au urmat un tipar bine stabilit, lansand o noua generație de iPhone-uri în luna Septembrie a fiecarui an, însă anul acesta datorită pandemiei COVID și a crizei globale de cipuri exista riscul ca evenimentul să fie întârziat puțin – de aici cred ca exista doar 70% șanse sa vedem noul iPhone în Septembrie.

Design
Camera iPhone 12
Camera iPhone 12

Pe scurt, extrem de asemănător cu predecesorul sau, iPhone 12. Din ce informații s-au scurs pana acum pe Internet se pare ca cele mai notabile modificari vor fi reprezentate de protuberanta camerei principale care va fi ceva mai mica, notch-ul camerei frontale care va fi micsorat și el, și posibilitatea de a comanda telefonul în varianta de culoare negru mat (probabil valabil doar pentru iPhone 13 Max).

Display

Cel mai probabil display-ul lui iPhone 13 va fi unul de tip OLED LTPO cu o rata de refresh de 120 Hz, ca sa intre și el în rândul lumii bune. Unele voci susțin ca versiunile MAX și PRO vor fi livrate cu un display care are rata de refresh variabila, ajungand la maxim 240 Hz, însă mi-e greu sa cred asta pentru ca pur și simplu ecranul ăla ar fi un consumator de energie extrem de mare și prețul smartphone-ului ar fi catapultat pana pe Marte.

Ca și furnizori de ecrane, cele mai multe vor fi fabricate de Samsung diferența urmând să fie acoperită de BOE și LG. Sunt sigur ca pentru prima oara vom vedea functia „Always On Display” pe un iPhone datorită tehnologiei OLED a ecranelor, care optimizeaza la maximum consumul de energie.

Procesor și memorie

Pentru noua gama de smartphone-uri Apple va folosi în mod sigur ultimul sau procesor, A15, fabricat de TSMC. Despre A15 mare lucru nu se știe, în principiu fiind un A14 pus pe steroizi, deoarece ambele împart același proces de fabricatie pe 5nm. Bine, A15 va fi în mod sigur mai perfomant însă asta se va datora noii sale arhitecturi interne, pentru ca la dimensiuni va fi similar cu predecesorul sau.

Iphone 13 va avea o memorie interna de 512GB sau 1 TB, variind cel mai probabil în funcție de model. Eu văd modelele MAX și PRO ca fiind cele vândute cu 1 TB de memorie interna, pe când modele mini și cel normal să fie comercializate cu 512 GB de memorie. Din nou lipsește cardul de memorie, dar asta e tendinta Apple și ar fi o surpriza (placuta) sa îl vedem pe vre-o generație următoare a lui iPhone.

Conectivitate

iPhone 13 va veni cu 5G și WiFi 6E. Din păcate, pentru a putea menține un preț rezonabil al telefonului, cel mai probabil suportul 5G nu va fi complet. Datorită faptului ca foarte multe tari nu au implementat încă standardul mm wave, cel mai probabil toată lumea va fi pedepsită de Apple care vor livra noul iPhone cu o conexiune 5G Single Band care să se preteze doar standardului sub-6 GHz.

După cum am spus mai sus, smartphone-ul va veni cu un adaptor WiFi cu suport 6E fabricat de Qualcomm. Ca sa dezvolt puțin, adaptoarele WiFi de tipul 6E ofera suport extins pe banda de 6 GHz (fata de 2,4 GHz, respectiv 5 GHZ în cazul actualului standard), asigurand astfel viteze de transfer net superioare cu latente minime. Cel puțin asta e în teorie, ca în practica datahseet-urile sunt anulate de 1 perete mai gros.

Dacă va așteptați ca pe noul iPhone sa vedeți un port USB-C în locul Lightning-ului va dau o veste proasta: mai aveți de așteptat. Pana la urma e logic, pentru ca Lightning este dezvoltat și pantentat de Apple, care câștiga bani de pe urma fiecarui cablu de date (și nu numai) care are mufa asta, și banii-s bani.

Baterie

iPhone 13 va veni cu o baterie ceva mai mare decât iPhone 12 atât din punct de vedere al dimensiunilor cât și din punct de vedere al capacitatii, însă nu va așteptați la o autonomie spectaculoasă. Dacă intre incarcari va dura cam cu o oră mai mult decât predecesorul sau e un lucru mare, și spun asta pentru ca atât display-ul cu rata de refresh de 120 Hz cât și conexiunile wireless consuma destul de mult curent.

Camera

Gura tragului vorbește despre o camera de tip ultra-wide cu senzor LIDAR, capabila sa captureze fotografii mult mai bune în condiții de lumina slaba. Și stabilizarea optica ar trebui să fie ceva mai buna fata de iPhone 12.

Cel mai probabil iPhone 13 MAX va beneficia de o camera foto cu senzor ultra-wide și apertura f1,5 pe când celelalte 3 modele vor beneficia de o camera foto wide cu apertura f1,6.

Ce mi se pare fain este ca la modelul asta camera este astrografica. Pentru cine nu știe, în cazul în care se îndreaptă spre cer telefonul, acesta va schimba modul camerei și va recunoaște luna, stelele, și orice alt astru care se vede pe cer în momentul ăla. Destul de cool, nu-i așa? Mai ales dacă sunteți pasionati de astronomie.

Ce aștept de la iPhone în viitor

În primul rând, introducerea conectorului standard USB-C. Știu ca banii sunt bani , dar parca e mai ușor sa găsesc un cablu USB-C pe undeva dacă rămân fără baterie sau uit incarcatorul acasă decât sa cersesc după un cablu Lightning. Am spus-o și mai sus, banii sunt bani și fanii sunt fani, dar în 2021 parca ar fi cazul ca Apple sa nu mai fie contra simplitatii.

Un card Micro-SD ar fi mana cereasca. Probabil ca Apple desconsidera slotul de card, dar eu din motivul asta nu am mai folosit iPhone. Fereasca Sfântul sa crape telefonul când e nevoie urgenta de un document din el care nu e sincronizat cu Cloud-ul. Fereasca!

Aș vrea ca următoarea generație de iPhone să vină în varianta dual-sim. I-ar scapa pe mulți de grija la 2 telefoane.

Cam asta e tot ce știu pana acum despre noul iPhone 13. Dacă credeți ca mi-a scăpat ceva, va aștept cu un comentariu aici pe blog sau pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *